keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Terveyssämpylöitä nuorisolle

Jos perheen nuorisosta osa väittää, että kouluaamuina nälkä pysyy poissa vain iskän tekemillä sämpylöillä, niin sittenhän niitä väsätään vaikka yötä vasten.

Otetaan puoli litraa lämmintä vettä, hiivapala - sekoitetaan. Lisätään lämmittämällä pehmeäksi saatua hunajaa puoli desilitraa sekä kaksi teelusikallista suolaa. Sekoitetaan viimeisen päälle huolellisesti.

Kätketään tähän liemeen desilitran verran ohrajauhoja ja  kaksi pussia Elovenan pikapuuroaineksia, jotka tällä kertaa ovat taatelinmakuisia. Pistetään mukaan vielä desilitra neljän viljan hiutaleita ja lopuksi sopiva määrä kolmen viljan sämpyläjauhoja.

Alustetaan, kunnes taikina tuntuu käteen sopivalta. Lisätään puoli desilitraa lämmintä oliiviöljyä ja alustetaan vielä hetki. Peitetään liinalla noin puoleksi tunniksi.

Älä turhaan kumoa kohonnutta taikina pöydälle, vaan muokkaa siitä taikinakulhossa turhat ilmat pihalle. Ota käsin haluamasi kokoisia moukkuja ja muotoile niistä joko pyöreitä, pitkulaisia tai vaikka neliömäisiä sämpylöitä pellille.

Kohota uudelleen noin 20-30 minuuttia ja paista 225 asteisessa uunissa, kunnes pinta näyttää kauniin ruskealta. Nauti mahdollisimman kuumana, mutta muista; yösyöpöttely lihottaa. Jätä siis suurin osa jälkikasvulle aamupalaksi.

4 kommenttia:

  1. Mitä tarkoittaa alustaminen?

    VastaaPoista
  2. Vaivaaminen, muokkaaminen....eli se, mitä hiivalla kohotettavalle taikinalle täytyy aina tehdä...muuten tulee melkosen kovia leipiä :)

    VastaaPoista
  3. Hieno mies!

    (kun tekee sämpylöitä yötä vasten jälkikasvulleen:::)

    VastaaPoista
  4. Kiitos :)

    Eihän tuohon koko hommaan mennyt kuin reilu tunti, joten ei tunnu missään.

    VastaaPoista