perjantai 10. helmikuuta 2012

Evästä lauantaille; kaalipataa

Jos havahtuu lauantain lounasevään laittoon aivan liian myöhään illalla, on syytä turvautua johonkin lähes itsestään valmistuvaan - kuten kaalipataan.



Sopiva määrä eli tässä tapauksessa noin puolikas pienehköstä kaalista pilkotaan ja pestään - tai pestään ja pilkotaan, ihan sama miten päin teet. Mitataan kattilan pohjalle noin viisi desilitraa vettä ja pari teelusikkaa suolaa. Lykätään kiehumaan ja lisätään pilkottu kaali. Veden annetaan kiehua hyvin hiljaa ja välillä kaalisuikaleita käännellään kauhalla.

Samalla paistetaan kevyesti noin 400 grammaa paistijauhelihaa ja kokonainen, silputtu sipuli.

Lisätään jauheliha ja sipuli kaalikattilaan huolellisesti käännelleen. Samalla voi heittää sekaan hieman valkopippuria ja ehkä jopa muutaman kokonaisen maustepippurin. Mutta ennen kaikkea lisätään kolme neljä ruokalusikkaa tummaa siirapppia makua pehmentämään.

Annetaan kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia, sillä jauhelihaa paistaessa kaali on jo ehtinyt lähteä hautumaan mukavasti.

Välillä keitosta voi hieman sekoitella ja lopuksi lisätään desilitran verran puuroutumattomia riisejä - tällä kertaa mukaan sujahti basmatiinia.

Keitetään vielä varttitunti hiljaisella lämmöllä, otetaan levyltä pois ja annetaan hautua toinen vartti. Pistetään ulos viilenemään ja ennen unten maille painumista viskataan kattila jääkaappiin. Otetaan aamulla töihin mukaan ja nautitaan lounastauolla yksinkertaisen loistava ateria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti