lauantai 4. syyskuuta 2010

Puolen tunnin omppuhillo

Parasta mitä työkaverin lahjoittamista omenista voi tehdä, on hillo. Tai oikeastaan toiseksi parasta, sillä omenakaurapaistoksen voittanutta ei ole. Mutta se tuli jo tehtyä ja syötyä tältä ehtoolta, joten on aika esitellä peruskamaa oleva hillon keittäminen.


Kuori sen verran omenia kuin sattuu huvittamaan - itse tyydyin noin puoleentoista kiloon. Pistä kattilan pohjalle pari desilitraa vettä ja lohko omenat joukkoon ilman kotaa. Kiehauta vesi.


Keittele rauhassa levyn ollessa kakkosella tai kolmosella ja kannen päällä. Sekoittele vähän väliä ja katso ettei keitos pala pohjaan.


Kun omenanpalat alkavat tuntua todella pehmeiltä, voit ottaa kattilan liedeltä. Soseuta omenat kauniiksi massaksi vaikka sähkövatkaimen avulla. Älä välitä mahdollisista koviksi jääneistä omenanpalasista.

Kun seos on mielestäsi sopivan tasaista, lisää puolitoista desilitraa vettä ja 700 grammaa hillosokeria. Tosin itse vähän tinkasin ja korvasin osan hillosokerista tavallisella.

Kiehauta ja keitä hyvin miedolla lämmöllä vartin verran, ehkä jopa 20 minuuttia sekoitellen välillä. Seos kiinteytyy jonkin verran ja muuttuu hillomaisemmaksi.

Ota kattila liedeltä ja purkita mieluiten lasiastioihin. Toki muovinen pakastusrasiakin käy, mutta näin tehty omenahillo säilyy ihan jääkaapissakin. Se edellyttää, että käyttämäsi purkit ovat taatusti puhtaita.

No, joka tapauksessa, itse tehty omenahillo on erinomaista esimerkiksi paahtoleivän päällä....


Niin, tuosta 1,5 kilosta kuorittuja omenia tuli noin 1,5 litraa valmista hilloa. Tosin laskut taisivat mennä hieman sekaisin, kun näytteiden syöjiä oli tungokseen saakka. Koululaisten vanhemmille vinkiksi; pilttipurkkiin on helppo laittaa terveellinen välipala ahkeralle opiskelijalle, jopa lukiolaiselle. Luonnontuotetta ja tiedät itse, mistä raaka-aineet ovat tulleet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti