sunnuntai 29. elokuuta 2010

Omenaporkkasämpylät

Sämpylöihin voi kätkeä oikeastaa mitä vaan, mutta tällä kertaa sijaa saivat auringonkukansiemenet, porkkanaraaste ja omenahillo.


Ensin mittasin suureen kulhoon puoli litraa lämpöistä vettä, johon murensin paketillisen hiivaa. Sekaan meni teelusikallisen verran suolaa, kolme ruokalusikkaa auringonkukansiemeniä ja puoli kahvikupillista hunajaa. Nämä pyörittelin vispilällä yhteen ja lisäsin yhden ison porkkanan raasteena. Samalla ujutin liemeen kaksi teelusikkaa (sellaista kukkurallista) aivan tavallista kaupasta ostettua omenahilloa. Omat viimevuotiset kun oli tullut jo syötyä.



Kun olin saanut nämä tasaiseksi taikinanaluksi, jatkoin lisäämällä yhteensä 2,5 desilitraa tummia hiivaleipäjauhoja. Samaan aikaan lämmittelin oliiviöljyn kädenlämpöiseksi hellalla - sitä mittasin puoli desilitraa.


Kun kaikki hiivaleipäjauhot oli lisätty, jatkoin tavallisilla leivontavehnäjauhoilla. Vähitellen mukaan tippui myös tuo em. oliiviöljy. Jätin taikinan hieman kaurapuuroa sakeammaksi eli melko löysää tavaraahan tuo siinä vaiheessa oli.



Seurasi puolen tunnin kohotus lämpimässä paikassa puhtaan liinan alla. Sen jälkeen alkoi sämpylöiden pyörittely, joka on oikein rentouttavaa puuhastelua. Yritin tehdä mukavan pieniä leipäsiä, joita on kiva napostella vaikka telkkarin ääressä pienen margariini- ja juustonokareen kera. Eihän siitä tietenkään mitään tullut, sillä jostain syystä melkein koko pelti täyttyi sämpylöistä....kohotuksen jälkeen siis...


Jälleen puolen tunnin verran kohotusta ja sitten 225 asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi. En voidellut sämpylöitä mitenkään, tulevat muutenkin kauniin värisiksi. Lopputulos oli maukas - jopa muidenkin kuin Half Naked Chefin mielestä. Kokeile - on muuten edullista syötävää....ei tarvitse murehtia jostain vehnäjauhojen hinnannoususta. Itse kotona leivottu leipä tulee aivan mahdottoman paljon halvemmaksi kuin halvinkaan putiikista ostettu, mausta nyt puhumattakaan.

Sämpylät ovat tietysti parhaimmillaan aivan tuoreina ja eipä näitä kauheasti tarvitse kaappiin laittaakaan. Puolen litran taikinasta tehdyn sämpyläsatsin saa menemään melkein kokonaan yhdeltä istumalta. Eikä mikään ilahduta niin kovin Half Naked Chefiä kuin oman pojan tunnustus "Kiitos, oli TOSI hyvää"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti